Lievelings PLUS
28 januari 2017, Cello, lokatie De Binckhorst, Rosmalen

Alles ontstaat vanuit een idee, een inschatting van behoeften. Zo ook de twee verwen- en inspiratiemiddagen voor kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking èn hun mantelzorgers: ouders en vrijwilligers.

Na de aankondiging voor deze inspiratiemiddag via social media hadden we in mum van tijd voldoende aanmeldingen. Twaalf mensen (kinderen en volwassenen) met een beperking kwamen samen met hun ouders of vrijwillige begeleiders naar Rosmalen om met elkaar te genieten van de voorstelling Lievelings, gespeeld door Elco en Margo. Een vrolijke muzikale belevingstheater voorstelling met ballen, bubbels, bellen over jezelf mogen zijn en jezelf mogen verliezen in wat jouw Lievelings is.

Samen de voorstelling Lievelings beleven

De mantelzorgers genoten net zo van de voorstelling als degenen voor wie zij zorgen. Om hun reactie te zien, hoe klein ook, doet hen zichtbaar goed. We praten even gezamenlijk na over de voorstelling en horen terug dat er een mooie opbouw in zit, dat iedereen op zijn eigen manier benaderd wordt en dat we erin slagen de mensen uit hun tent te lokken, bijvoorbeeld door te spelen met ritme.

Dat is dan ook precies wat we nu gaan doen: zelf spelen met de attributen uit de voorstelling. Er worden drumstokjes uitgedeeld. De ouders en begeleiders gaan met hun kind ritmes en geluiden zoeken. Alles is een drumstel: tikken op de tafel, een bal, je rug, zachtjes op je been, tegen je schoenen. Elco legt er een soundscape onder; een muzikaal tapijt dat houvast en ritme geeft. Samen met Margo geven ze hier en daar wat aanwijzingen. Iedereen merkt dat de muziek houvast geeft èn tegelijkertijd een basis om op te variëren.

Neem de tijd om te ontdekken

Nu mag iedereen spelen met wat hij of zij zelf wil. Daan is dol op de handpoppen, Marloes en haar vrijwilliger hebben pret met de djembé, Jasper vindt overgooien met de bal het leukst en Ramon krijgt maar geen genoeg van de grote trom. Een kakofonie van geluid en beweging. Gelukkig zijn er rustige ruimtes beschikbaar voor wie even wat minder prikkels nodig heeft. Daar kom ik de moeder van Stein tegen. Ze vertelt me dat ze het zo fijn vindt om even iets samen met haar kind te kunnen doen. Thuis is ze alleen maar bezig met zorgen en nu kies je echt voor elkaar. Zoals je met een ander kind naar de film gaat.

Elco en Margo gaan zitten en spelen heel zacht een harmonie op de belletjes. Elco pakt zijn dwarsfluit en als vanzelf gaat iedereen in een kring om heen zitten. De belletjes worden uitgedeeld en door samen te spelen ontstaat een concert.

We delen een beschrijving van de voorstelling uit, zodat iedereen thuis nog eens aan de slag kan met drumstokken, ballen en de andere scènes. Over twee weken komen we weer bij elkaar om te bekijken of we thuis een terugkerende activiteit hebben kunnen ontwikkelen. Om naar een andere voorstelling van De Lachende Zon te kijken en ook daarna weer zelf aan de slag te gaan. Lisette gaat boordevol energie en inspiratie naar huis.

Keurig Scheurig PLUS
11 februari 2017, Cello, lokatie De Binckhorst, Rosmalen

Twee weken later is iedereen weer aanwezig. Ze hebben er duidelijk zin in. Elco en Margo spelen de voorstelling Keurig Scheurig waarin muziek een grote rol speelt en het scheuren van papier natuurlijk. Tijdens het spel word je uitgenodigd zelf ook muziek te maken, ritmes te tikken. Iedereen is bezig met zijn of haar (mantelzorg-)kind terwijl de spelers ook langs het publiek gaan met papier scheuren en poppen bijvoorbeeld. Wanneer Elco een zelf ontworpen muziektapijt (sound scape / backing track) aanzet, is de houvast die het ritme biedt en de kracht van de herhaling voor iedereen voelbaar en een houvast om zelf op te variëren.

Na de voorstelling wordt er even kort nagepraat. Heb je zelf nog gespeeld met je kind / cliënt de afgelopen twee weken? Hans werkt als vrijwilliger en geeft aan meer met muziek gedaan te hebben. Lisette is meer op gedrag gaan letten en hoe dat ontstaat. Arnoud, de vader van Jelle, vertelt dat ze in de wachtkamer van het ziekenhuis onze backing tracks aan Jelle lieten horen zodat hij rustig werd. Jasper is bezig geweest met drummen, de herhaling van de sound scopes werkt erg goed. En Jolanda heeft op het rolstoelblad van Daan belletjes vastgemaakt zodat hij zelf muziek kan maken wanneer hij dat wil. Wauw, wat een effect na één middag samen.

Elco en Margo nodigen iedereen uit zelf te gaan spelen met de gongs, de hang, ukelele, poppen, ballen. Ondertussen lopen zij weer rond om individueel wat aanwijzingen te geven of gewoon te zien hoe de ouders of vrijwilligers vol overgave en creativiteit met hun kind spelen. De mantelzorgers onderling raken als vanzelf in gesprek en kunne met elkaar in contact blijven door de besloten facebookgroep.

We horen terug dat de deelnemers blij zijn dat ze geen uitgebreide instructies krijgen, maar gewoon leren door te doen, te ervaren. Kim, moeder van Chris van 1,5 jaar en begeleider in de Zorg zegt dat alles wat  ze ooit geleerd heeft over activering en contact maken met mensen met een grote zorgvraag in deze middag terugkomt.

Onze PLUS voorstellingen duren 2 uur en zijn een inspirerende middag uit met je (mantelzorg-)kind.